Location: Streatham, Lambeth
Client: ISG
Completed: March 2015
Architect: HLM Architects
Value: £8,400,000

Julians School, Streatham SE27

This new 3FE primary school as part of Lambeth Council’s educational expansion programme. Originally a 1.5 FE, the process involved construction of a 2FE facility on to a local site, to which pupils were decanted whilst demolition and construction of the new 3FE took place on the existing site.

 

Detailed analysis of learning and teaching clusters drove the design to create intimate, flexible shared spaces that followed and enhanced the educational outputs of the existing school, developing space efficient options with minimum circulation.

 

Involvement of the children and staff in the design process has created ownership over several of these customised spaces and the design aims to link facilities together through the use of circular routes in and around the school. An extremely flexibly designed hall offers benefits to the local community where it is exploited for varying functions.

 

The severely sloping site has helped shape the design, creating the unique ability to allow all three levels of the school to have direct access to external play areas.

 

Through exhaustive consultation with the local authority ecologist and arboriculturists on this ‘Site of Important Nature Conservation’ an enhanced biodiversity has been created.

 

Additionally the building has been designed with optimal orientation, maximising the use of natural daylight. Our sustainability team has worked extensively with the team of architects to create bespoke integrated external and internal lightshelves to drive natural light deeper in to the spaces.